Coronavirus

Coronavirus: Huidige stand van zaken


Laatste tekstupdate op 2-4 om 14.01u
Beste gasten, 

We zijn diep onder de indruk van de vele steunbetuigingen van onze gasten aan ons persoonlijk als familie en aan ons bedrijf. We ontvangen daarbij ook veel complimenten over de wijze waarop we met deze situatie om gaan. Heel erg bedankt daarvoor. 

We houden jullie zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen. Hieronder lees je de meest actuele stand van zaken.

het Corona-virus (COVID-19) heeft nu meer dan 120 landen bereikt en heeft een grote invloed op ieders leven.  

Ook in Spanje en op Mallorca worden er strenge maatregelen genomen om het Coronavirus in te dammen. Vanaf zondag 15 maart wordt het openbare leven beperkt door een uitgaansverbod. De bevolking en toeristen moeten thuis of in hun hotel blijven. Men mag alleen de straat op voor verplaatsing naar het werk, voor vertrek naar de luchthaven of voor basisbehoeften (supermarkt, apotheek en doktersbezoek). Deze maatregel wordt gehandhaafd door de politie en overtreding wordt bestraft met boetes. Dit decreet geldt in ieder geval t/m 13 april 2020.  Wat er daarna gebeurt, is nog niet bekend gemaakt en erg onzeker. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. 
De luchthaven van Palma is alleen voor noodzakelijke vluchten en voor goederen geopend en onze hotels zijn allemaal gesloten. 

Door deze overmachtssituatie kunnen we tot onze grote teleurstelling niet voldoen aan een groot aantal reserveringen. Wij annuleren nu alle reizen met begindatum tot en met 30 april.

De maatschappelijke en economische impact van het Coronavirus is enorm. Wij worden als seizoensorganisatie door deze overmachtssituatie extra zwaar geraakt. En natuurlijk worden ook onze gasten geraakt waarvan de reis niet kan doorgaan.

Alle gasten met begindatum van hun reis van 15 mrt tot en met 30 april bieden we in samenwerking met het hotel twee mogelijkheden: 

  1. Kosteloze omboeking van de reis naar een datum later dit jaar. Hierbij zijn eventuele prijsverschillen ten gunste van de gast, of voor rekening van de gast. We zullen bij elke omboeking met het hotel in gesprek gaan en kijken of eventuele meerkosten beperkt kunnen worden. Voor maximale flexibiliteit verruimen we ons herfstseizoen dit jaar naar de periode van 28 augustus – 22 november.
     
  2. Compensatie in de vorm van een Coronavoucher* t.w.v. 100% van de aan ons betaalde reissom (vlucht, arrangement, huurfiets, groepstickets). De Coronavoucher is een initiatief van branchevereniging ANVR en garantiefonds SGR om reizigers een passende compensatie te bieden en reisorganisaties in staat te stellen deze tijd te doorstaan. Deze voucher is geldig voor boekingen binnen 12 maanden na uitgifte (de reisdatum kan buiten deze periode vallen) en voor al onze reisproducten zoals arrangementen, fietshuur en vliegtickets. Reizen geboekt met deze voucher vallen onder de garantieregeling van de SGR.
     

Reizen vanaf 1 mei annuleren we nu nog niet, omdat we hopen dat deze zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden. In sommige Europese landen gelden reeds restricties tot na 1 mei. Wij volgen hierin het advies van ANVR en informeren jullie zo snel mogelijk als dit veranderd. 

We gebruiken het emailadres solutions@fredrompelberg.com om met onze gasten te communiceren over de oplossing die elke gast het beste past. We doen ons best om omboekingen zo snel mogelijk te verwerken en de vouchers zo snel mogelijk op te sturen. 

Was jouw fietsvakantie gepland met een startdatum tussen 15 maart en 30 april? En heb je nog geen mail ontvangen? Dan is er wellicht technisch iets mis gegaan. Stuur ons dan even een mailtje via solutions@fredrompelberg.com en dan helpen we je graag.

Blijf gezond en hopelijk zien we elkaar weer in betere tijden op Mallorca.

Vriendelijke groeten,

Familie Rompelberg
Tiny, Fred268km, Letizia en Jetse

* Achtergrondinformatie over de Coronavoucher:

De huidige Corona-crisis heeft een omvang en een economische impact die in de na-oorlogse geschiedenis nog niet is voorgekomen. De reisbranche is één van de zwaarst getroffen branches, omdat momenteel geen reizen kunnen plaatsvinden en er ook vrijwel geen reizen geboekt worden. Dat stelt de reisbranche voor enorme financiële problemen. Veel kosten zijn reeds vooruit betaald, zoals b.v. vluchten en hotels, en in ons geval b.v. ook fietsen en kleding. 

Normaal gesproken heb je volgens de wet recht op volledige restitutie van je reissom, als de reisorganisatie jouw reis annuleert. Deze wet die jou als reiziger beschermt, is voor reisorganisaties in deze situatie niet uitvoerbaar. Er is geen geld om nu de geannuleerde reizen terug te betalen. Als reizigers nu hun geld opeisen, vallen reisorganisaties om, staan werknemers massaal op straat en worden veel gasten gedupeerd.

Als oplossing in deze impasse hebben garantiefonds SGR en reisbrancheorganisatie ANVR het initiatief genomen voor het invoeren van de Corona-voucher. Deze voucher zorgt ervoor dat de reiziger niet gedupeerd wordt. Hij behoudt immers het recht op een toekomstige reis, ter waarde van de betaalde reissom. En aan de andere kant voorkomt de voucher dat reisorganisaties omvallen door de verplichting alle geboekte reizen terug te moeten betalen. Vanwege het grote maatschappelijke belang heeft de Corona-voucher ook de goedkeuring gekregen van het ministerie van Economische Zaken en van toezichthouder ACM, de Autoriteit voor Consument en Markt.

Met voortschrijdend inzicht en in overleg met de ANVR hebben we besloten de eerder aangekondigde administratiekosten bij inlevering van de Coronavoucher niet door te berekenen aan de gast. Daarbij behoud je als onze gast dus recht op 100% van je aanbetaalde reissom. Doordat bovendien de waarde van de voucher onder de dekking van het SGR valt, is voor jou als reiziger je geld gewaarborgd – Garantiefonds SGR betaalt jouw reis of betaalt jou je geld terug op het moment dat wij als organisatie failliet zouden gaan.
 

Het officiële en actuele reisadvies voor Spanje